Wat is het subacromiaal pijnsyndroom?
Bij een subacromiaal pijnsyndroom raken structuren die zich in de subacromiale ruimte bevinden, beknelt. De subacromiale ruimte bevindt zich tussen het schouderdak en de schouderkop en wordt verkleind wanneer de arm geheven wordt tot boven de 90 graden.
Tussen het schouderdak en de schouderkop bevinden zich spieren, pezen van de schoudergordel spieren en slijmbeurzen. Bij overbelasting van spieren/pezen of irritatie van de slijmbeurzen, zullen deze structuren wat opzwellen. Hierdoor is er minder bewegingsruimte in de subacromiale ruimte en zal er sneller een inklemming ontstaan. Het is ook mogelijk dat de subacromiale ruimte verkleind is door bijvoorbeeld de botstructuren.
Er ontstaat pijn rond de achter en/of voorzijde van de schouder met soms uitstraling tot in de arm. De pijn is voornamelijk te provoceren bij bovenhandse bewegingen.
Hoe herken ik een subacromiaal pijnsyndroom (SAPS) (symptomen)
Als gevolg van de inklemming van bepaalde structuren ontstaan er pijnklachten rondom het schoudergebied die uitstralen richting de arm en soms zelfs tot in de vingers. De pijn ontstaat bij het heffen van de arm en vooral rond de 90 graden en helemaal bovenaan wanneer de arm zich naast het hoofd bevindt. Draaibewegingen in het schoudergewricht en het uitoefenen van kracht (tegen weerstand) zorgt ook voor provocatie.
De symptomen op een rijtje:
- Pijn rondom de schouder (vaak aan de buitenzijde)
- Uitstralende pijn in de arm en soms zelfs in de hand
- Pijn bij bewegingen rond de 90 graden
- Het leveren van kracht is pijnlijk
- Draaibewegingen in het schoudergewricht zijn pijnlijk
Wat zijn de oorzaken van een subacromiaal pijnsyndroom
Een subacromiaal pijnsyndroom kan verschillende oorzaken hebben. Het zwellen van de spieren/pezen komt door overbelasting van deze structuur. Sporten waar veel bovenhandse bewegingen bij gemaakt worden, zoals honkbal, kunnen sneller resulteren in het ontwikkelen van een SAPS. Het kan zelfs zo zijn dat er door overbelasting kalk ontstaat in de pezen, dit zorgt ook voor minder beweegruimte tussen het schouderdak en de schouderkop.
Een verkleining van de subacromiale ruimte kan ook liggen aan de bewegingen die de schouder maakt. De schoudergordel spieren verzorgen de stabiliteit van de schouder en als deze niet goed samenwerken, krijgt de schouderkop teveel beweeglijkheid. Als gevolg gaat de schouderkop dichter bij het schouderdak staan bij bepaalde bewegingen en raakt de ruimte dus verkleind.
Het kan ook zo zijn dat de vorm van het schouderdak afwijkt waardoor de subacromiale ruimte kleiner is dan normaal.
Wat is de diagnose van een subacromiaal pijnsyndroom
De fysiotherapeut zal middels een intake willen weten wat er voorafgaand gebeurd is waar een mogelijke SAPS door ontstaan is. Aan de hand hiervan zal er een onderzoek gestart worden om te kijken wat de mogelijke oorzaak is van de klacht. Door een cluster van testen uit te voeren kan de klacht beter in kaart gebracht worden. De fysiotherapeut zal ook de midden rug en eventueel de nek meenemen in het onderzoek, hier kunnen ook in standhoudende factoren aanwezig zijn. Als aanvullend onderzoek kan er een echo gemaakt worden als er verdenking is van betrokkenheid van pezen/spieren.
Behandeling van een subacromiaal pijnsyndroom
De behandeling van een SAPS is afhankelijk van de onderliggende oorzaak van de klacht. In eerste instantie heeft het de prioriteit om de pijn te verminderde om vervolgens langzamerhand de belastbaarheid te kunnen gaan vergroten.
Technieken die de fysiotherapeut kan inzetten zijn:
- Dry needling (ontspanning spieren)
- Massage (ontspanning spieren)
- Mobilisatie technieken
- Oefentherapie gericht op kracht/stabiliteit/mobiliteit