Wat is schouderinstabiliteit?
Schouderinstabiliteit komt redelijk vaak voor. Het is het gevolg van laxiteit van de passieve structuren die zorgen dat de kop goed in de kom blijft zitten. De passieve structuren zijn de ligamenten en het kapsel, de actieve structuren zijn de spieren die voor stabiliteit zorgen. Er kunnen vervelende klachten ontstaan bij een schouderinstabiliteit.
Hoe herken ik schouderinstabiliteit (wat zijn de symptomen?)
Schouderinstabiliteit gaat gepaard met een instabiel gevoel. Dit houdt in dat in bepaalde posities van de schouder, waarbij de aangedane structuren voor stabiliteit moeten zorgen, niet lekker aanvoelt. De sensatie dat de schouder uit de kom gaat schieten kan dan opspelen en soms gebeurt dit dan ook. Als gevolg van een instabiliteit is de kans op een subluxatie of volledige luxatie van de schouder aanzienlijk groter. Het is ook mogelijk dat er vrij weinig klachten aanwezig zijn, maar dat er toch sprake is van een schouder instabiliteit. Het is echter wel belangrijk dat hier wat aan gedaan wordt.
De symptomen van een schouderinstabiliteit op een rijtje:
- Instabiel gevoel van de schouder bij bepaalde bewegingen/houdingen van de schouder (vooral een zijwaartse beweging met een draai naar buiten, abductie en exorotatie)
- Zeurende pijn rond de schouder
- Zwak gevoel van de schouder
- Subluxatie of volledige luxatie
Wat zijn de oorzaken van een schouderinstabiliteit?
Er zijn twee mogelijkheden die kunnen resulteren in een schouderinstabiliteit:
- Luxatie in de voorgeschiedenis
- Door een trauma kan er een schouderluxatie optreden. De ligamenten en het kapsel kan hierdoor scheuren. De passieve stabilisatoren voeren vervolgens hun werk niet meer goed uit.
- Graduele ontstaanswijze
- Door vaak de grens van de ligamenten op te zoeken, bijvoorbeeld met sporten, kan er langzamerhand steeds meer rek op de ligamenten ontstaan. Deze worden alsmaar laxer en op langer termijn kan dit resulteren in een schouderinstabiliteit
Het diagnosticeren van een schouderinstabiliteit
De specialist zal middels een aantal testen kunnen kijken of er sprake is van een schouderinstabiliteit. Door de aanwezige instabiliteit kan het zo zijn dat spieren harder hebben moeten werken en er wat stijfheid ontstaan is. Een schouderinstabiliteit kan invloed hebben op de gehele keren Er wordt dus niet alleen gekeken naar de schouder, maar ook naar de bovenrug en nek.
Als aanvullend onderzoek kan een MRI, CT-scan of Röntgen scan ingezet worden om verdenking op ernstig letsel in of uit te sluiten.
Het behandelen van een schouderinstabiliteit
Specialistische hulp bij deze klachten zijn erg belangrijk. Bij inadequate omgang is de kans aanwezig dat de klachten chronisch worden en zal de kans op herstel aanzienlijk dalen. De fysiotherapeut kan hierbij helpen middels adviezen, informatie en andere fysiotherapeutische interventies. Het is van belang dat de schouder in het begin niet geprovoceerd wordt. Bewegingen waarbij de pijn optreedt moeten dus vermeden worden. Dit is in het begin erg belangrijk, als dit niet gedaan wordt zal het lichaam meer moeite hebben met het genezingsproces.
Als de pijn weg is kan er gestart worden met oefentherapie om de stabiliteit van de schouder te trainen. Helaas is het niet mogelijk om de passieve stabiliteit (ligamenten en kapsel) te verbeteren. Gelukkig kan de actieve stabiliteit (schoudermusculatuur) dit overnemen en zullen deze spieren middels oefentherapie sterker en stabieler gemaakt worden.
Mogelijke fysiotherapeutische interventies die ingezet kunnen worden bij schouderinstabiliteit:
- Massage (ontspanning spieren)
- Dry needling (ontspanning spieren)
- Oefentherapie gericht op kracht en stabiliteit
- Mobilisatie technieken van omliggende gewrichten