Wat is een zweepslag van de hamstring?
Een zweepslag is een acuut moment waarbij het in de hamstring ‘schiet’. Dit gebeurd meestal bij sportactiviteiten waarbij veel explosiviteit (zoals sprinten en abrupt wenden/keren) aan te pas komt. Bij een zweepslag voelt het alsof iemand met een zweep tegen de hamstring aan slaat, vandaar de naam. Het kan een verrekking, scheur of volledige ruptuur van de spier zijn. Deze verrekking, scheur of volledige ruptuur bevindt zich meestal bij de spier-pees overgang waar het stugge peesweefsel overgaat in het zachtere spierweefsel.
Hoe herken ik een zweepslag van de hamstring (wat zijn de symptomen?)
De symptomen die komen kijken bij een zweepslag verschilt. Dit ligt aan de ernst van de schade aan de hamstring. Bij een verrekking zijn mildere klachten aanwezig dan bij een volledige ruptuur van de een spier. Tijdens het ‘erin schieten’ is meteen een pijnscheut te voelen, daarna ontstaat een zeurende pijn die bij verkeerde bewegingen weer in een stekende pijn kan veranderen. Het op rek brengen en kracht leveren van de hamstrings is vaak provocerend.
De symptomen van een zweepslag van de hamstring op een rijtje:
- Acute pijn aan de achterzijde van het bovenbeen
- Kracht leveren met behulp van de hamstring is pijnlijk (buigen van de knie)
- Het op rek brengen van de hamstring is pijnlijk
- Er is een voelbaar kuiltje aanwezig in de spierbuik
- Krachtverlies
- Druk op de plek van verrekken/scheuren is pijnlijk
- Blauwe plek rond het pijnlijke gebied (bij een scheuring)
Wat zijn de oorzaken van een zweepslag?
Bij het sprinten ontstaat vaak een hamstring zweepslag. Bij het aanzetten of afremmen komt er veel kracht op de hamstring te staan die de spier moet opvangen. Vaak ontstaat een verrekking/scheuring door overmatig gebruik van de spier waardoor deze het op een gegeven moment niet meer aan kan. Overbelasting van de hamstring is dus een factor die kan resulteren in een zweepslag.
Factoren die negatieve invloed hebben op het krijgen van een zweepslag:
- Vermoeidheid van de hamstring (overmatig gebruik)
- Oudere leeftijd
- Korte hamstring lengte
- Slechte warming-up
Het diagnosticeren van een hamstring zweepslag
Het verhaal over het acute moment van de zweepslag zorgt al snel dat de fysiotherapeut of huisarts denkt aan een zweepslag letsel. Aan de hand daarvan zal er gevoeld worden of er een kuiltje, zwelling en blauwkleuring aanwezig is aan de achterzijde van het bovenbeen. Naast het observeren en voelen zullen er ook rektesten en krachttesten uitgevoerd worden. De informatie die hieruit komt is vaak genoeg om de diagnose te stellen.
Het behandelen van een hamstring zweepslag
Bij een verrekking of inscheuring van de spier is in eerste instantie rust geïndiceerd. Het lichaam moet de kans krijgen om het kapotte weefsel af te voeren en de wond schoon te maken. De fysiotherapeut kan middels advies en informatie de patiënt begeleiden in deze eerste fase. Na deze fase dient de belasting langzaam opgebouwd te worden om de spier weer sterk te maken. De fysiotherapeut kan middels verschillende interventies het herstelproces positief beïnvloeden:
- Massage
- Mobiliserende technieken
- Oefentherapie gericht op kracht, mobiliteit en stabiliteit
- Tapen
- Informeren en adviseren