Wat is een jumpers knee?
Een jumpers knee heeft zijn naam gekregen aangezien het vaak voorkomt bij sporters die veel springen. Bij een jumpers knee is er sprake van een ontsteking van de kniepees. Dit is de pees van de bovenbeenspieren (quadriceps) die over de knieschijf loopt en vervolgens aanhecht op het scheenbeen. Een jumpers knee is een typische overbelasting blessure. Bij het te veel en te vaak gebruiken van de bovenbeenspieren kan er overbelasting optreden. Door deze overbelasting kan de pees gaan irriteren en voor klachten gaan zorgen. Een irritatie van een pees kan snel weer wegtrekken, maar als hier niet adequaat mee omgegaan wordt kan het zich op langer termijn ontwikkelen in ernstigere klachten. Door toch te continueren met het (over) belasten van deze pees kan dit resulteren aan schade aan de pees, dit is lastiger te behandelen.
Hoe herken ik een jumpers knee?
Bij een jumpers knee zijn de pijnklachten net boven of onder de knieschijf aanwezig. Deze pijn wordt erger wanneer er bewegingen uitgevoerd worden waarbij er veel kracht van de quadriceps gevraagd wordt zoals springen en sprinten.
De klachten bij een jumpers knee zijn in verschillende gradaties in te delen:
- Graad 1: Pijn ontstaat alleen na de training
- Graad 2: Pijn voor en na het trainen. De pijn neemt af na de warming-up
- Graad 3: Pijn is ondraaglijk tijdens het trainen
- Graad 4: Pijn beïnvloed dagelijkse activiteiten en niet alleen de trainingen
Alle symptomen van een jumpers knee op een rijtje:
- Pijn net boven of onder de knieschijf
- Opstartstijfheid
- Explosieve bewegingen zijn pijnlijk (springen, sprinten, etc.)
- Langdurig zitten
- Autorijden
- Het drukken op de pees is pijnlijk
Wat is de oorzaak van een jumpers knee?
De meest voorkomende oorzaak van het ontwikkelen van een jumpers knee, is overbelasting. Door de pees/spier meer te belasten dan de belastbaarheid aan kan, spreekt men van overbelasting. Dit kan door verschillende activiteiten gebeuren. Denk hierbij aan te veel sporten, een dag verhuizen met zwaar tilwerk, ineens veel traplopen, etc. Deze overbelasting kan echter ook ontstaan door een afwijking van de kniestand. Als de stand van de knie niet normaal is ontstaat er meer spanning op de knie en dus ook op de pezen. Er wordt dan meer van de spieren/pezen gevraagd wat kan resulteren in overbelasting.
Het diagnosticeren van een jumpers knee
Uit het intake gesprek wordt vaak al snel duidelijk dat er sprake is van een overbelastingblessure. In het onderzoek worden typische verschijnselen die bij een jumpers knee horen getest. Dit zijn pijn bij druk op de pees, vocht in de knie, pijn bij het uitvoeren van een krachttest van de quadriceps en pijn bij het op rek brengen van de spier/pees.
Als aanvullend onderzoek is het mogelijk een echo te maken van de pees om te kijken of en in hoeverre er schade is aan de kniepees.
De behandeling van een jumpers knee
Het is erg belangrijk dat er bij vermoeden op een jumpers knee meteen gehandeld wordt. Bij te lang doorlopen met deze klacht en een niet adequate omgang, kan er letsel aan het peesweefsel ontstaan. Dit kan in het ergste geval vervolgens op langer termijn resulteren in het scheuren van de pees.
Een jumpers knee kan met behulp van de fysiotherapeut op de juiste manier behandelt worden, middels verschillende mogelijke interventies:
- Massage
- Dry needling
- Mobilisatie technieken
- Oefentherapie gericht op kracht en stabiliteit van de knie
- Schockwave therapie
- Taping
- Het verstrekken van informatie en het geven van advies