Wat is een triceps tendinopathie?
De triceps is een driekoppige spier die van het schouderblad richting de elleboog loopt en zich aanhecht op het elleboog puntje. De triceps maakt strekking van de elleboog en het naar achter bewegen van de bovenarm mogelijk.
Een triceps tendinopathie is een overbelastingblessure van de triceps pees. Door overmatig gebruik van de triceps ontstaat er schade aan het peesweefsel (degeneratie). Een triceps tendinopathie gaat gepaard met pijnklachten aan de achterzijde van de elleboog. Dit kan resulteren in beperking van alledaagse activiteiten en sport. Het is belangrijk dat er adequaat met deze klacht omgegaan wordt om meer klachten ontwikkeling te voorkomen.
Hoe herken ik een triceps tendinopathie (wat zijn de symptomen?)
Bij een triceps tendinopathie bevinden er zich klachten aan de achterzijde van de elleboog, ter hoogte van de triceps aanhechting. In minder ernstige gevallen zijn de klachten minder heftig dan bij een ernstiger geval. Zo kan het zijn dat er lichte pijnklachten en wat stijfheid van de elleboog aanwezig zijn. Anderzijds kan het ook hevigere pijn zijn met uitstraling richting de onderarm en een fors stijf gevoel. Activiteiten waarbij de triceps kracht moet leveren kunnen resulteren in provocatie en toename van de pijn, bijvoorbeeld: push ups, het duwen van een zwaar voorwerp, tillen van zwaardere voorwerpen boven het hoofd, et cetera.
De symptomen van een triceps tendinopathie op een rijtje:
- Pijn aan de achterzijde van de elleboog
- Uitstralende pijn in de onderarm
- Pijn bij het strekken van de elleboog tegen weerstand
- Pijn bij het op rek brengen van de triceps
- Toename van pijn na activiteiten waarbij de triceps belast wordt
- Stijfheid van het ellebooggewricht
- Zwelling, roodheid en/of warmte rondom de aanhechting van de triceps
Wat zijn de oorzaken van een triceps tendinopathie?
Een triceps tendinopathie ontstaat doordat de triceps te veel en te vaak gebruikt is. Hierdoor raakt het peesweefsel beschadigd en ontstaat er een degeneratief proces. Dit kan door het sporten komen waarbij de elleboog veelvuldig tegen weerstand gestrekt moet worden.
Echter, het kan ook door een acuut moment ontstaan. Bij het leveren van veel kracht kan er een acuut moment ontstaan die resulteert in het ontwikkelen van een triceps tendinopathie.
Vaak ontstaan deze klachten bij gewichtheffers die veel gewicht weg moeten drukken bij bijvoorbeeld een bench press. Hierbij is de belasting op de triceps pees enorm groot en kan er beschadiging van de pees optreden.
Het diagnosticeren van een triceps tendinopathie
Uit het vraaggesprek krijgt de fysiotherapeut vaak al veer informatie. Deze informatie in combinatie met onderzoeksuitkomsten kan de diagnose meestal gesteld worden. Het onderzoek bestaat uit kijken, voelen, krachttestjes, rektesten en andere specifieke testen gericht op deze klacht. Een echo apparaat kan dienen als aanvullend onderzoek. Hiermee kan gezien worden wat de mate van schade aan de pees is en waar dit precies gelokaliseerd zit.
Het behandelen van een triceps tendinopathie
Het is belangrijk dat er adequaat met een triceps tendinopathie omgegaan wordt. Vaak moet de patiënt door de fysiotherapeut geremd worden qua activiteiten en belasting. Een triceps tendinopathie is, zoals al benoemd, meestal een overbelastingblessure en dient in eerste instantie met wat rust gekalmeerd te worden. Peesweefsel is erg slecht doorbloed en herstelt daardoor minder snel dan een spier. Door de belastbaarheid van de pees langzamerhand met de juiste intensiteit weer op te trainen, zal het peesweefsel weer sterk worden. Dit is vaak een zoektocht, bij te veel intensiteit ontstaan er meer klachten en bij te weinig intensiteit herstelt de pees niet. De fysiotherapeut kan bij dit proces helpen en weet hoe deze belasting langzaam opgebouwd dient te worden. Op deze manier is de kans op een terugkomende triceps tendinopathie minimaal.
Mogelijke interventies bij een triceps tendinopathie:
- Massage
- Dry needling
- Mobilisatie technieken
- Adviseren/informeren
- Oefentherapie gericht op kracht/stabiliteit/mobiliteit
- Shockwave therapie
- Tapen