Wat is pols artrose?
Als er sprake is van pols artrose spreekt men van een degeneratief van het kraakbeen dat zich in het polsgewricht bevindt. In de volksmond wordt er gesproken van slijtage van het kraakbeen in het betreffende gewricht. Kraakbeen bevindt zich in de pols, aan het einde van het spraakbeen, ellepijp en aan het begin van de handwortelbeentjes. Dit kraakbeen zorgt voor schokdemping en dat de botstukken die het gewricht vormen goed in elkaar vallen. Bij artrose is deze laag kraakbeen dunner, dit kan resulteren in klachten rond het polsgewricht die invloed hebben op dagelijkse activiteiten en sport.
Hoe herken ik pols artrose (wat zijn de symptomen?)
Klachten die ontstaan als gevolg van artrose zijn voornamelijk pijn rond het gewricht die toeneemt bij/na activiteit. In ernstige gevallen pijn die ook in rust aanwezig is. Het gewricht is beperkt, meer in de buiging dan in de strekking. Het buigen en strekken van de pols kan dan ook provocerend zijn. Deze gewrichtsbeperking, of stijfheid, is ’s ochtends vaak heftiger en noemt men opstartstijfheid.
Alle symptomen van pols artrose op een rijtje:
- Pijn rond de pols
- Stijfheid van de pols (vooral na langere tijd inactiviteit zoals bedrust)
- Bewegingsbeperking (buigen > strekken)
- De klachten zijn wisselend van aard
- Zwelling
- Crepitaties (kraken van het gewricht)
Wat zijn de oorzaken van pols artrose?
Door overmatig gebruik van de pols kan er artrose ontstaan. Dit overmatig gebruik kan in verschillende vormen zijn:
- Sporten (bijvoorbeeld tennis)
- Verkeerde stand van de pols (slechte drukverdeling)
- Instabiliteit van de pols (slechte drukverdeling)
Het is echter wel belangrijk dat de pols belast wordt op normale wijze. Een gewricht is gemaakt om belast te worden, op die manier blijft het gewricht gezond. Bij onderbelasting van de pols kan de kwaliteit van het kraakbeen achteruit gaan. Dit kan op ten duur ook resulteren op artrose. Naast overbelasting en onderbelasting speelt genetica ook een rol. Artrose is erfelijk, dit houdt in dat als artrose een veel voorkomend probleem is binnen een familie, de kans groter is dat iemand in die familie het krijgt.
Het diagnosticeren van pols artrose
In het vraaggesprek komt vaak het kenmerkende wisselende beloop van klachten, in combinatie met pijn en bewegingsbeperkingen, naar voren. Aan de hand van deze symptomen zal de arts of fysiotherapeut een onderzoek uitvoeren. In dit onderzoek zal gekeken worden naar de beweeglijkheid en kracht van de pols. Aan de hand van dit onderzoek kan de diagnose artrose vaak al gesteld worden, met behulp van een MRI-scan kan de mate van slijtage in kaart gebracht worden.
Het behandelen van pols artrose
Pols artrose valt helaas niet te genezen. Het is van belang dat negatief beïnvloedende factoren aangepakt worden zodat het degeneratieve proces geremd wordt. Dit kan zijn middels een operatie of simpelweg met oefentherapie. Bij afwijkingen aan de pols kan een operatie soms geïndiceerd zijn waarna de belasting van de pols geleidelijk opgebouwd dient te worden.
Bij dysfunctie van spieren rond de pols kan oefentherapie onder begeleiding van de fysiotherapeut klachten doen afnemen en het degeneratieve proces doen remmen. Deze oefentherapie bestaat uit spierversterkende oefeningen.
Mogelijke fysiotherapeutische interventies:
- Massage
- Dry needling
- Oefentherapie gericht op kracht, mobiliteit en stabiliteit
- Mobilisatie technieken
- Informeren en adviseren